Kto jadł marynowane grzyby u babci to koniecznie powinien znać ten przepis. Sezon na grzyby jeszcze trwa. Co można zrobić z grzybów? Jak zamarynować grzyby? Jak suszyć grzyby? Przepis na grzybki marynowane jest bardzo prosty. Nawet ja robiąc je po praz pierwszy samodzielnie, nie miałam z tym problemu. 

Czego dowiesz się z tego wpisu?

  • Jak marynować grzyby?
  • Jak suszyć grzyby w suszarce elektrycznej?
  • Jakie właściwości mają grzyby?

Do słoiczków najlepiej użyć malutkich grzybków, jednak nawet te większe można przekroić i też będą smakować wybornie. Najpierw jednak trzeba wybrać się do lasu. Zawsze nas uczono, aby w lesie nie hałasować, że las to dom zwierząt, dlatego musimy być cicho. Jednak prawda jest troszkę inna 🙂 Oczywiście las to dom zwierząt, dlatego zachowujemy się kulturalnie, nie niszczymy, nie zabieramy niczego co nie jest nam potrzebne, a jak znajdziemy śmieci to sprzątamy. Natomiast należy głośno rozmawiać, śpiewać i śmiać się 🙂 Ponieważ zwierzęta boją się ludzi, dlatego jak podejdziemy do nich bezszelestnie to mogą się przestraszyć i wtedy zaatakują. Natomiast jak nas usłyszą, to sobie pójdą gdzieś dalej aby na nas nie wpaść bez potrzeby.

Jak marynować grzyby?

Przepis mam ze starego zeszytu babci, dlatego jestem pewna, że ktoś z was ma taki sam przepis lub podobny 🙂

Składniki:

  • ok 2kg różnych grzybów (małe w całości, większe pokrojone)
  • 1-2 marchewki pokrojona w talarki
  • 1 mała cebula pokrojona w piórka
  • 3 szklanki wody
  • niecała szklana octu spirytusowego
  • 3 łyżki cukru kryształ
  • 3 łyżki soli
  • liście laurowe (ja dałam 4 małe)
  • ziele angielskie (ja dałam ok 10 sztuk)
  • pieprz czarny w kulkach (ja dałam ponad 10 bo tak mi się sypnęło)
  • 1 łyżka gorczycy białej

Wykonanie:

Najpierw gotujemy grzybki w wodzie przez ok 5-10 minut. W międzyczasie robimy zalewę mieszając i gotując wszystkie powyższe składniki poza grzybkami. Marchew i cebulę pokrojone dajemy na dno wyparzonych słoiczków, dodajemy ugotowane i jeszcze gorące grzyby, zalewamy gorącą zalewą i od razu zakręcamy słoiki odwracając je do góry dnem.  Dla pewności możesz słoiki zapasteryzować.

 

Jak suszyć grzyby w suszarce elektrycznej?

Wybierając suszarkę najlepiej wybrać taką, która ma opcję wyłączenia automatycznego wyłączenia się ;p Jakkolwiek dziwnie by to nie brzmiało. Jest to ważne, ponieważ zostawiamy grzyby do wyszuszenia na całą noc. Ważna jest moc suszarki, aby nie pobierała za dużo prądu, ale jednocześnie dobrze suszyła, dlatego wartość 400-500W będzie ok.

Grzyby należy pokroić w plastry i rozłożyć w miarę luźno na suszarce, i najlepiej zostawić na noc. Taki czas jest optymalny jednak każda suszarka jest inna i musisz sprawdzić, czy wszystkie grzyby są suche. Wysuszone grzyby można przechowywać w zamkniętym słoiku w ciemnym miejscu nawet do kolejnego grzybobrania 🙂

 

Jakie właściwości mają grzyby?

Grzyby przede wszystkim prawie nie mają kcal 🙂 Za to posiadają dużo błonnika. Dzięki nim unikniemy miażdżycy i wspomożemy leczenie nowotworów (antynowotworowa jest Amanita Muscaria ale ja nie jestem w tym ekspertem, szukajcie info na własną rękę).

Grzyby zawierają sporo białka, oraz witaminy takie jak B1, B2, C oraz E.

 

Należy jednak zachować ostrożność przy zbieraniu grzybów, bo pamiętaj:

Wszystko jest trucizną, i nic nie jest trucizną!

Leave a Comment